Koken op inductie wint steeds meer terrein en zal, mede vanwege het duurzame karakter, dé kookmethode van de toekomst zijn. Maar waarom is dat? Wat zijn de verschillen tussen koken op inductie en gas? In dit artikel wordt meer informatie gegeven over deze verschillen en waar je op moet letten als je gebruik maakt van inductie.
Bij inductie koken wordt gebruik gemaakt van een elektromagnetisch veld. Doordat de pan op de de inductiekookplaat wordt geplaatst, ontstaat er energie tussen de bodem en de kookzone. Deze energie verwarmt de pan en zijn inhoud. Zodra je de pan van de kookplaat haalt, wordt het elektromagnetisch veld onderbroken en stopt de warmteafgifte. Bij gas ligt dat compleet anders. Zodra je het gas aansteekt komt de energie vrij. De pan wordt op de energiebron geplaatst en wordt hierdoor verwarmd. De energiebron zal zich niet aanpassen aan de grootte van de pan. Bij inductie gebeurt dit wel. Sterker nog, 80-90% van de energie wordt bij koken op inductie omgezet in warmte. Bij gas ligt dit percentage vele malen lager, namelijk 50-60%.
Bij gas gaat dus (bijna) de helft van de energie verloren. Ook zal de levering van gas in de toekomst steeds problematischer worden. Men verwacht dat hierdoor ook de prijzen zullen stijgen. Geen wonder dat energieleveranciers koken op inductie toejuichen. Het is simpelweg duurzamer en zeker in combinatie met groene energie kun je spreken van een win-winsituatie.
Een ander groot voordeel van koken op inductie is de veiligheid. Niet alleen het feit dat er geen warmteafgifte meer is zodra de pan van de kookzone wordt gehaald, ook het risico op "vlam in de pan" is kleiner. Het vuur van een gaspit kan om de pan heen branden. Hierdoor kunnen spetters ervoor zorgen dat een vlam in contact kan komen met de inhoud van de pan. Bij inductiekookplaten is dit risico nagenoeg uitgesloten. Er is immers geen open vuur.
Vanwege het minimale warmteverlies gaat koken op inductie sneller dan op gas. Dit is in het begin wel even wennen, je zult sneller klaar zijn met het bereiden van de maaltijd. Het kan dus voorkomen dat de eerste op-inductie-gekookte maaltijden wat "gaarder" zijn dan gebruikelijk. Na een gewenningsperiode (hooguit een week) zal je geen verschil in smaak meer ontdekken.
Een nadeel als je op inductie gaat koken is dat je moet investeren in een nieuwe pannenset. Pannen die op andere warmtebronnen zijn gebruikt, zijn ongeschikt zijn voor de inductiekookplaat. Ook heeft een inductiekookplaat meestal een aparte 3-fasen groep nodig. En als laatste moet worden vermeld dat er - door het elektromagnetische veld dat ontstaat - voorzichtigheid geboden is als de kok een pacemaker of ICD heeft. Zorg altijd voor minimaal een armlengte afstand.
Ben je op zoek naar nieuwe keukenapparatuur of andere keukenproducten? Start je zoektocht bij deze keukenmerken. Elk merk biedt uitgebreide informatie over hun assortiment, van hoogwaardige kranen en stijlvolle aanrechtbladen tot duurzame keukenkasten en innovatieve kookapparatuur. Deze merken staan bekend om hun uitzonderlijke kwaliteit, vakmanschap en baanbrekende ontwerpen, waardoor je verzekerd bent van de beste keuze voor jouw keuken.Of je nu een volledige keukenrenovatie plant of slechts één element wilt upgraden, bij deze topmerken vind je precies wat je nodig hebt. Ze bieden niet alleen prachtig design en functionele producten, maar ook duurzame en energie-efficiënte opties die perfect passen in een moderne keuken. Ontdek de nieuwste trends en technologieën die deze topmerken te bieden hebben en transformeer jouw keuken met producten van de hoogste kwaliteit.
Heb je plannen om een nieuwe keuken te kopen of te verbouwen? Of is je inbouwapparatuur aan vervanging toe en overweeg je de overstap naar inductie? Zorg dat je goed voorbereid naar de showroom gaat. Het nieuwste keukenmagazine UW Keuken 2024 biedt alle informatie en inspiratie die je nodig hebt. Van praktische tips tot de nieuwste trends, je vindt er alles voor het realiseren van jouw droomkeuken. Bestel nu en begin goed geïnformeerd aan je keukenproject!
Ben je op zoek naar een verkooplocatie voor keukens in jouw omgeving? Met onze handige zoekfunctie vind je snel een keukendealer bij jou in de buurt. Voer gewoon je postcode of plaatsnaam in en ontdek winkels die alles hebben wat je nodig hebt voor je huis. Van meubels en keukenapparaten tot bouwmaterialen en accessoires, je vindt het allemaal. In showrooms kun je de producten ook in het echt bekijken en ontdekken of het bij jou past.
Eerst nog wat informatie opdoen? Hier vind je informatie over toonaangevende keukenmerken en kun je brochures aanvragen voor specificaties en nog meer inspiratie. Zo ben je altijd goed geïnformeerd en maak je de beste keuze voor jouw keuken!
De vele keukenspecialisten staan bekend om hun topkwaliteit, deskundig advies en goede klantenservice. Of je nu je hele keuken wilt opknappen of alleen op zoek bent naar dat ene speciale item, je bent hier aan het juiste adres. Voor advies, demonstraties en begeleiding gedurende het proces, deze keukendealers staan voor je klaar.
Wil je de nieuwste trends en inspiratie voor je keuken ontdekken, of wil je wat meer informatie over een bepaald product of collectie? Bestel dan gratis keukenbrochures van diverse topmerken via onze website! Deze brochures staan vol met gedetailleerde informatie over de nieuwste keukenontwerpen, geavanceerde apparatuur, slimme opbergsystemen, werkbladen en nog veel meer. Of je nu van plan bent om je keuken volledig te vernieuwen, je kookruimte een upgrade te geven, of gewoon op zoek bent naar frisse ideeën, deze merken bieden je de inspiratie die je nodig hebt.
Het aanvragen is heel eenvoudig en gratis. Kies welke brochures je wilt ontvangen, vul het online formulier in en je ontvangt het in je brievenbus of digitaal in je mailbox, dit verschilt per merk. Vraag vandaag nog je keukenbrochures aan en zet de eerste stap naar jouw ideale keuken!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!